Edanna - Naturens tidsålder

Sällsamma växter

Det första du ser när du kommer till Edanna är en stor blomma med något som liknar en lins.
Gå fram och titta i linsen.
Du ser en länkbok till J'nanin. Den finns tydligen inne i den sammanflätade trädroten,
Det finns ingen möjlighet att komma åt den härifrån.


Vänd dig till höger och gå in i mot bergvägen. Det är för övrigt den enda vägen du kan ta. Gå en bra bit framåt tills du kommer till en hög växt där bladen växer i spiral runt stammen. Det ser ut som om det går att klättra upp på den.
Klicka först på växten så att du få en närbild och klicka sedan på ett blad så får du åka karusell upp till toppen.


Titta ut genom den ovala hålet där du ser havet. En fågel kommer flygande och landar på andra sidan klippan. Gå fram och titta i linsblomman så får du ser hur fågeln matar sina ungar i boet.
Titta upp mot toppen av spiralplantan så ser du en rot som växer nedåt. Följ roten med blicken så märker du att roten är fäst vid ett slags säck nere i en damm. Den får tydligen vatten den vägen.


Gå ut genom det ovala hålet och titta till vänster.
Där ser du rotkorgen som innehåller länkboken. Titta närmare så ser du att den är alldeles under fågelboet.
Boken skulle inte ligga där om det inte är meningen att du skall få tag på den. Men för att lyckas med det verkar det som om du på något sätt måste ta dig till fågelboet.


Bredvid dig växer ytterligare en spiralplanta men den ser alldeles förtorkad ut. Den lilla dammen som roten ligger i är alldeles torr. Däremot finns det en säckliknande växt alldeles bredvid. Rör på säcken så märker du att den verkar vara fylld med vätska.


Samtidigt ser du hur fågeln lämnar boet och flyger ut för att skaffa mat till ungarna.
Om växten inte vore förtorkad skulle du kunna använda den för att komma ner härifrån . Om du kunde få hål på säcken skulle växten få vatten. Titta på trädet bakom säcken. Där är ett svart märke som ser ut som ett brännmärke. Om du kunde reflektera en solstråle mot säcken kunde du kanske bränna hål på den. En linsblomma kanske är svaret på problemet men den du såg nyss går inte att rikta hit eftersom berget är i vägen.

Fortsätt vägen ända upp till toppen. En palmliknande växt har brett ut sina blad mot väggen som om de gömde något. Gå fram till växten och klicka på knoppen i mitten.
Växten sträcker upp bladen i höjden.


Titta åt höger så ser du att bladen dolde en ny länkbok till J'nanin.
Vänd dig helt om och gå fram till blomman. Det är tydligen också något slags linsblomma fast linsen ser annorlunda ut.
När palmen sträckte upp sina blad släppte de också fram solljuset till blomman.
Klicka på den röda bollen.


Fokusera linsen på säcken strax till vänster om det svarta brännmärket. Håll den kvar tills du ser att säcken brister och vattnet rinner ner i den lilla dammen.
Växten tar sig omedelbart och vecklar ut sina spiralformade blad.


Vänd dig till vänster och gå tillbaka till den tidigare förtorkade spiralväxten. Nu är den frisk igen. Kliv på växten till höger om stammen så får du åka ända ner till botten.


Gå till vänster och fortsätt tills du kommer fram till det lilla trädet.
Följ vägen vidare framåt några steg och ta sedan till vänster mot det rosa ljuset.
Du kan se hur en liten fisk simmar omkring inne i en säckliknande vattenfylld växt. Den ser ut som om en äter av rötterna. Det rycker i röttrna som om de blir utsatta för en elektrisk chock.


Gå framåt förbi den blåglittrande mossan tills du kommer till en kapsel som liknar den som fisken  simmade i men saknar vätska. Den verkar vara förbunden med den förra vätskefyllda kapseln genom den spiralvridna roten.
Gå fram och klicka på kapseln för att få en närbild.
Tryck på den rödaktiga knoppen. Kapseln suger genom roten åt sig den vätska som fanns i den övre kapseln och med vätska kommer också den lilla fisken. Eftersom det fortsätter en rot även från kapseln finns det kanske ett system av sådana här kapslar som kan leda vätska till olika ställen.


Vänd dig och gå ner i den gulbeslysta tunneln. Där hittar du några av Saavedros journalsidor. Plocka upp dem och läs dem.
Fortsätt tills du kommer fram till ett stup. På andra sidan kan du se ett hoprullat löv. Du ska försöka ta dig dit genom att gå runt stupet.


Vänd dig till höger och gå framåt tills du kommer till en bro med blommor om du känner igen från J'nanin. Finns det sådana där små vita djur här också som kan få blommorna att växa. Se dig åt båda håll när du går över bron. Där är stup på båda sidor men till vänster ser det ut att fortsätta en väg om ma bara kan ta sig över dit. Gå över bron och fortsätt in den lilalysande passagen.


Ta dig också igenom den blå passagen så kommer du fram till en underlig växt, som ser ut som en lampa med en hängande ranka.
Gå fram till den. Bakom blomman ligger ett hoprullat löv.


Dra i rankan så fälls de yttre bladen upp och växten lyser med ett starkt sken. Samtidigt rullas bladet ut och bildar en bro men den räcker inte ut till blombron.
Men det hänger ett blått rep i närheten. Kanske kan du svinga dig över med det. Dra i repet.


Du får en närbild. Klicka på den. Repet ramlar ner men din pekare ar fått formen av en trapets. Du kan ju försöka hoppa över till blombron. Du lyckas inte. Titta i stället till vänster. Där är en klipphylla med något som ser ut som en fälla. Sikta med trapetsen mot hyllan och klicka så hoppar du över dit.


Titta på fällan och gå sedan bort mot bergväggen så hittar du en vev.
Dra i veven så hissas fällan upp.
Vad kan det vara för slags djur som Saavedro brukar fånga i fällan? Du måste hitta något som kan locka fram det.
Bakom fällan växer några bär. Gå fram och plocka ett.


Bäret rullar ner i en skreva och hamnar precis under buren. Eftersom du inte vill fånga djuret utan bara se det så peta till bäret så att det rullar en bit bort. Gå bort till veven och kana ner där. Gå sedan till höger tills du kommer tillbaka till lövbryggan. Titta mot avsatsen så ser du att ett litet vitt djur har kommit fram och sitter och äter på bäret. Du kanske kan få honom att gå fram till blombron och undersöka om han får blommorna att växa här också precis som på J'nanin.


Titta ned en aning till höger om bron så ser du spaken som utlöser fällan.
Dra i den. Fällan ramlar ner strax bakom djuret som förskräckt springer bort mot bron och gnäller.
Blommorna sätter igång att växa men stocken var tydligen rutten för den bryts sönder och faller ner i klyftan.
Nu kan du se tvärs över klyftan till avsatsen på andra sidan.
Det gick inte att hoppa till trästammen men det kanske går att komma över nu när den är borta.Till föregående sida.Till nästa sida.
Lösningen är skriven av MegaZina och är baserad på spelet
Myst III - Excile från Presto Studio
Bilderna är tagna från spelet. Hemsidan är privat och har ingen anknytning till nämnda företag.