J'nanin - Lärandets tidsålder

Del 1 -Observatoriet

Du hamnar på en klippö och får först göra en liten rundresa. Där finns stigar och gångbroar över hela ön och i mitten en djup klyfta med en liten sjö i botten. Så småningom sätts du ner bredvid ett slags apparat med en röd marmorkula på toppen. Du kommer precis lagom för att se tjuven smita om hörnet vid klippan. Om du snabbt följer efter honom hinner du se hur han klättra upp för en stege av krampor inslagna i berget. Skynda dig att följa efter honom genom att klicka högt upp på stegen.


Du kommer upp till en gångbro som leder till ett litet hus och ser hur tjuven springer in i huset.
Gå fram till huset och klicka på dörren. Den har en tittruta. Klicka på rutan så ser du tjuven gå därinne med boken han stal.
Panorera ner och klicka på dörrhandtaget. Det rör sig men du kan inte öppna dörren.


Du kan inte göra mer här så passa på att läsa Atrus journal. Klicka på den lilla boke längst ned på skärmen.
Här berättar Atrus litet om sina försök att skapa olika världar.

Han berättar om att han länkat tillbaka till Myst men det var ör många sorgliga minnen där. Nu håller han på att skriva en ny värld som han hoppas ska bli den bästa han någonsin gjort. Boken slutar med att han hoppas att ert gemensamma besök i den nya världen ska bli lyckat.


Nu hänger det på dig att finna boken så att ert besök kan bli av.
Du måste på något sätt ta dig in i huset. Det du ser här är bara översta våningen. Kanske du kan hitta en annan ingång längre ned.
Gå ned för bergstegen och titta sedan ner mot stranden. Där ser du en annan gångbro. Gå över den ned mot stranden. Ta sedan till höger och gå så långt du kan.


När du kommer fram till reflektorn med en gul kula på toppen så titta till höger. Där ser du en stång utan reflektor på.
Gå framåt och till vänster om stången och fortsätt, tills du kommer fram till klipporna. Gå då till höger så ser du en trappa inhuggen i klippan.


Följ den neråt. När trappan slutar kommer en slingrande gångbro som leder ner till vattnet. Följ den.
Innan du kommer ner passerar du genom en bågformad klippa.
Du hör ett starkt visslande ljud
Längst ner ser du ett litet hus.
Fortsätt fram till huset. 


Öppna dörren och gå in.

Alla dörrar är stängda du kan inte komma längre.
Se dig om kring. Där finns en pelare med en spak. Dra i spaken.Nu kan du komma in i nästa lilla rum. Där finns en pelare med en knapp. Tryck på knappen. Grinden sänks ner. Gå in i nästa rum.
Gå upp för trappan.

Du kommer in i ett rum med ett stort bord mitt på golvet.
I ena hörnet ser du en hängmatta. Gå fram till den. Ta boken som ligger i hängmattan


Öppna den och läs den. Det är tjuven som tydligen heter Saavedro som har skrivit dagbok. Han kommer från tidsåldern Narayan. Här kan du läsa om hans planer på hämnd mot Atrus och hur han har reparerat vissa apparater på ön. Titta på bilderna du kommer att behöva dem senare. Titta också på numreringen i de båda övre hörnen. Ibland fattas den men du kan i alla fall lära dig några siffror som används i tidsåldern Narayan.
Till höger om hängmattan är ett litet bord. Titta på det i närbild. En slags båg med en docka på ena sidan och två dockor på den andra. Trots detta är vågen i balans. Titta på hur stången som håller dockorna är placerad. Det är dubbelt så långt avstånd från upphängningspunkten till den ensamma dockan. Kom ihåg detta, du kommer att behöva använda principen senare.
Gå upp till det stora bordet på podiet.


Till vänster står en slags planta i ett snäckskal. Det översta bladet är nedfällt.
På mitten står något som ser ut som ett batteri. Det är sammankopplat med en apparat till vänster som är försedd med en vev. Dra i veven på den vänstra delen. En massa små partiklar virvlas upp i den högra delen.
Titta nu på trådarna som förbinder apparaterna. Klicka på dem för att lösgöra trådarna.
Dra nu i veven en gång till och studera vad som händer. Plantan sträcker in sin rot mellan trådarna. Samtidigt reser den upp det översta bladet och släpper ut en liten fluga som den har fångat. När elektriciteten tar slut fångar den in flugan igen och fäller ner bladet.


Titta på vågen till höger på bordet.
Den är i perfekt balans med en mörkbrun metallkula på ena sidan och några ljusa kristallkulor  på den andra.
Gå in i närbild på vågskålen så kan du se att det är fyra grönaktiga kristallkulor. 


Titta sen på vågen bredvid hängmattan. Där är det balans med en kristallkula och några ljusbruna träkulor. Gå in i närbild och konstatera att det är fyra stycken. En metallkula motsvarar fyra kristallkulor. Det måste innebära att en mörkbrun metallkula motsvarar 16 ljusbruna träkulor.


Titta också på den underliga målningen på väggen av en kvinna utan ögon.

Gå bort till apparaten i hörnan som ser ut som en hissanordning.
Gå till baksidan på den. Klicka på dörren för att öppna hissen.

Gå in och stäng dörren. Vänd dig sedan om och klicka på spaken så åker du upp.

Där uppe ser du genom tittrutan hur tjuven kommer med länkboken och skickar ner den i apparaten till vänster. Sedan kommer en slags bur upp.


Öppna hissdörren.
Utgången är blockerad. Du kan inte komma ut.
Hisskorgen måste vridas så att dörren kommer på andra sidan mot rummet. Vänd dig till vänster och klicka på den gröna knappen för att åka ner igen.
Gå ur hissen. Vänd dig helt om. Till höger om hissen sitter några spakar. Det var de spakarna du använde inifrån hissen för att åka upp. Klicka på dem för att få en närbild. Dra sedan i spaken.
Hissen åker upp igen.


Under hissen är en öppning i golvet och där verkar det sitta något slags mekanism. Gå ner i hålet.
Titta i Saavedros Journal. Där finns e bild som liknar det här maskineriet.


Titta på pendlarna. Den vänstra ska hänga längst ned och de två övriga på mitten. Klicka en gång på den vänstra pendeln och två gånger på den högra så kommer pendlarna rätt.

Vrid dig åt vänster och titta på nästa mekanism. Klicka i mitten på det övre kugghjulet ett steg i taget tills det undre kugghjulet precis kommer till den plats på det övre hjuldet där en kugge fattas.


Nästa uppgift är enkel. Enligt bilden ska spaken vara i främre läget. Klicka en gång så placeras den rätt.

För att klara den sista uppgiften måste du titta på Saavedros bilder igen.


Klicka en gång på den vänstra skruven så att den vänder sig. Klicka sedan till vänster på hjulet så att det vrider fram nästa läge. Klicka även där på skruven för att vända den. Vrid fram till det tredje läget. Här ska du inte göra någonting.

Gå upp ur brunnen och klicka på spaken för att kalla ner hissen. Gå in i hissen och åk upp. Du har kommit försent. Precis som du kommer upp ser du genom fönstret hur Saavedro tar upp länkboken och försvinner.


Nu är hissdörren vänd åt rätt håll och du kan gå ur hissen.
Gå till höger. Titta ner på golvet och plocka upp ett par sidor ur Saavedros journal. Du får läsa dem direkt.
Fortsätt sedan framåt till pelaren med den blå kulan.
Klicka på dem.


Du ser hur te tre teleskopdörrarna öppnas en i taget.
Sedan kommer en hologrambild av Atrus som försöker berätta något för dig men blir avbruten av Saavedro som hånskrattande berättar att han ändrat på Atrus beskrivningar.
Men du får tipset att om du vill följa efter Saavedro måste du hitta tre olika symboler en i var och en av de tre tidsåldrarna Amateria, Edanna och Voltaic.


De tre teleskopen här i rummet måste betyda något. Gå till det närmaste teleskopet och klicka för att få det i närbild. Titta på bakgrundsbilden. Det är en av de höga spetsiga klipporna som liknar elefantbetar. Med den vänstra spaken kan du förminska bilden så att du kan se var på ön den befinner sig. På klippan kan du se ett litet märke. Använd den vänstra spaken så att du får en närbild på märket. Mitt i linsen ser du en symbol av en vinge, det är Voltaics symbol. Håll ned vänster musknapp och flytta bakgrundsbilden med pekaren så att du hittar motsvarande symbol på klippan.

Passa in den så bra det går. Sedan måste du passa in den exakt med hjälp av de båda spakarna. Den högra sköter fokus. Använd den för att få så skarp bild som möjligt. Med den vänstra spaken kan du flytta bilden närmare eller längre ifrån. Genom att kombinera rörelserna ska du få bakgrundsbilden att exakt passa in i bilden på linsen. Det är litet pilligt men du kan ha hjälp av bilden till vänster som visar slutläget.

Genom att titta på hur prickarna är placerade i förhållande till märkena på den yttersta ramen kan du få bilden i exakt läge. Om vi räknat medurs från högsta punkten blir väderstrecken N, NO, O, SO, S, SV, V, NV. Om en punkt hamnar mitt emellan två av dessa streck får de markeringar enligt bilden.

Kallar vi ringarna inifrån och ut för 1, 2, 3, 4 får vi
Koden för Voltaic:
1-O, 2-S, 3-V, 4-SSV (mitt emellan S och SV)

Gör sedan på samma sätt med de två övriga teleskopen.
Koden för Amateria : 
1-V, 2-S, 3-OSO, 4-NNV


Det tredje teleskopet ger värdena för Edanna.
Edannas kod:
1-SSV, 2-S, 3-VSV, 4-NNV.

Gå till hissen och skicka ned den genom att trycka på knappen till höger om hissen. Öppna sedan dörren och gå in i hissen. Du kan inte direkt öppna dörren ut till gångbron. Klicka på stången som sitter till vänster om den dörren. Blockeringen hävs. Nu kan du öppna dörren och gå ut.


Passa på att se dig omkring och orientera dig. Titta efter var de tre klipporna om ser ut som elefantbetar är belägna.
Det är de tre byggnaderna som du sett i teleskopen och som du ska söka upp för att kunna länka till de olika tidsåldrarna.Till föregående sida.Till nästa sida.
Lösningen är skriven av MegaZina och är baserad på spelet
Myst III - Excile från Presto Studio
Bilderna är tagna från spelet. Hemsidan är privat och har ingen anknytning till nämnda företag.