Amateria - dynamikens tidsålder

Del 1 - Balanspusslet

Du hamnar på en brygg nere vid havet.
Vänd dig om och titta runt.
En bro leder ut till en större byggnad men bon är trasig.
Det verkar att fattas tre bitar så du kan inte gå över.


Där finns också ett litet bord med 13 hexagoner på bordsskivan.
Som du märker kan man klicka på hexagonerna och ändra på dem men det är inte mycket mening med det ännu.
Vänd dig i stället mot gångbryggan och gå ut på den
En bit ut passerar du en överbyggd sittplats. Titta till vänster så hittar du en länkbok till J'nanin.
Fortsätt framåt och gå in i huset.


Du ser en kedja som följer vänstra kanten. Där den slutar är en liten trappa ned. Gå ner frö trappan och fortsätt framåt.
Efter ett tag passerar du en utgång till vänster.
Gå ut på gångbron och fortsätt framåt.


Du kommer ut mot havet. Där är några små alldeles gröna vattensamlingar.
Ett slags bord skymtar i bakgrunden. Det ser ut som någon slags kontrollpanel med spakar. Alla spakar är till för att dras i så sätt i gång. Den enda spak du kan få att röra sig är den stora till vänster. Dra i den. Plattformen du står på höjs.


Nu kan du röra även de andra spakarna. Dra i den högra spaken.
En apparat kommer upp och släpper ned en stor kula. Sedan kastas en röd kula ned från taket till höger och hamnar i en liten korg. Den andra kulan kastas ut i rännan och ska förmodligen passera genom ringen på andra sidan rännan och fortsätta längs ledningen som fortsätter rännan. Något är emellertid fel. Kulan kommer aldrig så långt utan splittras mot kanten därför att röret inte är balanserat utan lutar uppåt. Det måste finnas en motvikt till den röda kulan som kan hålla rännan i balans och den är tydligen för lätt.


Titta upp på den röda bollen och ta in den i närbild. Den ser ut att var gjord av trä men du kan bara se ena sidan. Du skulle behöva se även andra sidan för att konrollera om även den är av trä. 
Gå tillbaka till gången du kom i och ta till vänster. Efter ett tag kommer du till en hiss. Kliv in i hissen och åk upp.


Innan du går ur hissen så se dig omkring. På några stenar till höger ligger ett par journalsidor. Plocka upp dem och läs dem.

Gå ut ur hissen och titta till vänster. Du ser bollen på den lilla hyllan. Titta på den i närbild. Den är intehelt av trä. En åttondel tycks vara gjord av kristall.


Nu gäller det att ta reda på var motvikten finns och att göra en som är lika tung. Gå tillbaka till kontrollpanelen och fortsätt förbi den över stenarna till det lilla skjulet med blått tak.
Gå in där så hittar du motvikten.
Det syns direkt att den är alldeles för lätt. Saavedro har tydligen var här och sabbat den.


För att få e lika tung motvikt behövs tre träbitar och en kristallbit. Titta på de bitar som finns. Det finns bara två träbitar så det finns ingen chans att göra en motvikt som är lika tung.
Kommer du ihåg vad du lärde dig på J'nanin. Man kan skaffa balans med olika tyngder om man ändrar stödpunkten. Kanske det går att göra en dubbelt så tung motvikt. I J'nanin lärde du dig också att en kristallkula motsvarade 4 träkulor och att en metallkula motsvarade 4 kristallkulor dvs. 16 träkulor. Här är varje bit en åttondels kula. Om vi anser att en träbit väger 1 enhet så väger en kristallbit 4 enheter och en metallbit 16 enheter. Den röda kulan består av 7 träbitar och 1 kristallbit. Vikten motsvarar alltså 11 enheter.


En dubbelt så tung motvikt skulle då behöva väga 22 enheter.
Nu är halva motvikten av trä och motsvarar 4 enheter. Återstår att bygga på med 18 enheter. En metallbit motsvarar 16. Ta en metallbit och lägg den på motvikten. Vilken tur att det finns två träbitar så att vi kan få vikten precis till 18. Det har ingen betydelse att vi inte får en hel kula. Det är vikten som gäller.


Nu måste stödpunkten ändras så att vi kan få balans.  Ställ de små spakarna så som på bilden till vänster.
Dra sedan i den vänstra spaken och sätt i gång maskinen.
Nu går det perfekt. Röret balanserar och kulan rullar igenom ringen och fortsätter på banan. Nu får vi se vad som händer.


Kontrollpanelen stängs igen och under tiden visas hur en bro någonstans sätts på plats.
Det måste vara en av bitara ii den trasiga bron du såg när du kom hit. Sedan stängs locket.
Där finns en liknande bild som på det lilla bordet men här bara med 7 hexagoner. De har säkert något med varandra att göra. Anteckna hur de små hexagonerna på locket är placerade och kom också ihåg att färgen på ramen är gul. Stämmer det här resonemanget så borde det betyda att du måste lösa två pussel till innan du får en hel bro.Till föregående sida.Till nästa sida.
Lösningen är skriven av MegaZina och är baserad på spelet
Myst III - Excile från Presto Studio
Bilderna är tagna från spelet. Hemsidan är privat och har ingen anknytning till nämnda företag.